Wil je een mondkapje met filter kopen? Dan zal je zien dat deze vrij gemakkelijk te krijgen zijn. De vraag is echter of het nodig is. Een mondkapje met filter is een medisch mondkapje. Het beschermt tegen het ontvangen en verspreiden van het virus. Een mondkapje met filter kopen doe je gemakkelijk online. En in Nederland zijn we verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Je kunt altijd een mondkapje met filter kopen voor de zekerheid, maar dit is dus niet verplicht. Lees hier over mondkapjes zodat je hier zelf een beslissing over maakt.

Een mondkapje met filter kopen is niet verplicht

Als je met het openbaar vervoer wilt reizen, dan is een mondkapje verplicht. De overheid heeft echter ook niet-medische mondkapjes goedgekeurd voor die situatie. Dit zijn stoffen mondkapjes die je zelf hebt gemaakt, hebt gekocht of wegwerp mondkapjes. De reden waarom een niet-medisch mondkapje ook toegestaan is, is omdat de overheid niet wil dat het medische personeel met reizigers moet concurreren om een kapje omdat er een tekort ontstaat. Een mondkapje met filter kopen alleen voor in het openbaar vervoer is dus niet nodig.

Hoe werken niet-medische mondkapjes?

Je kunt een niet-medisch mondkapje zien als een zakdoek die constant voor je neus en mond wordt gebonden. Als je verkouden bent dan nies je en hoest je in een zakdoek, zodat je anderen niet besmet. Niet-medische mondkapjes hebben exact die functie: ze zorgen ervoor dat je anderen niet besmet. Het zijn geen middelen om jezelf tegen besmetting te beschermen. Als iedereen in het openbaar vervoer een niet-medisch mondkapje draagt, beschermen de reizigers elkaar en is de kans op verspreiding aanzienlijk kleiner. Dat is ook de reden dat ze verplicht zijn gemaakt.

Medische mondkapjes

De medische mondkapjes die wel een filter bevatten, zijn bedoeld voor mensen die regelmatig met het virus in aanmerking komen, zoals medisch personeel. Zij hebben betere bescherming nodig, ook tegen het krijgen van het virus, omdat ze dagelijks met patiënten in contact komen waarvan ze zeker weten dat deze Covid-19 hebben opgelopen. Zou je een mondkapje met filter kopen, dan ben je dus veel beter beschermd tegen het ontvangen van het virus.

Niet-medische mondkapjes kopen

Je mag gewoon een mondkapje met filter kopen, maar als jij niet in het ziekenhuis werkt of op een andere manier met Corona patiënten in aanmerking komt, dan is het de vraag of dat verstandig is. Het is dan beter om deze beschikbaar te laten voor iemand die het wel echt nodig heeft. Niet-medische mondkapjes zijn te krijgen bij drogisterijen, zoals Etos, Trekpleister, DA, Kruidvat en Hema. Ze verkopen ze ook op het station, zodat je als je een onverwachte reis maakt ook een mondkapje kunt aanschaffen. Een mondkapje met filter kopen doe je waarschijnlijk vooral online.

Zelf een mondkapje maken

In plaats van een mondkapje met filter te kopen, kun je ook zelf een mondkapje maken. De Rijksoverheid geeft hier duidelijke instructies voor. Wat ook je keuze, mondkapjes zijn overal te krijgen tegenwoordig. Je zorgt er in beide situaties voor dat het virus zich veel minder snel verspreidt.