We nemen je vandaag mee naar een zeer bijzonder eiland. Dit eiland heeft namelijk geen zee. In de 19e eeuw werd het ontruimd, omdat het door de Zuiderzee opgeslokt dreigde te worden en er veel armoede en ziekte heerste onder de bevolking. We hebben het over schokland. Snel verder lezen hoe het in elkaar zit. 

Mooie van Schokland

Wanneer je op Schokland rondloopt zie je hoe de strijd tegen de zee altijd gaande is geweest. De bevolking heeft zich altijd kranig opgesteld tegen ziekten in armoede, leefde van de visserij en was diep religieus zonder de wereldlijke frivoliteiten aan de kant te zetten. Zo was er een levendige uitgaan cultuur op het eiland onder de jeugd. Het was sinds de reformatie een gespleten eiland op het religieuze vlak, waarbij een deel van de bevolking katholiek bleef. Ondanks de vele pogingen om het hele eiland te bekeren tot het nieuwe geloof, waren veel Schokkers onvermurwbaar en bleven Rome trouw. Kortom, Schokland was, is en blijft een eigenzinnige plek om jezelf in te verdiepen. Op dit moment is er een museum waarin de geschiedenis van Schokland behandeld wordt, ook de verschillende bodemschatten die gevonden zijn, denk daarbij aan resten uit de prehistorie en overblijfselen van prehistorische dieren die gevonden zijn in de voormalige zeebodem, hebben er een vaste plaats.

Landschap

Heb je zin in een stukje natuur, dan is Schokland een zeer bijzondere plek om te gaan kijken. Je kunt precies zien hoe het eiland vroeger ten opzichte van de zee lag. De voormalige golfbreking is nog steeds aanwezig en de zee is nu een golvend grasveld in de wind geworden. Wanneer je er staat, dan dringt het door welke geschiedenis zich hier afgespeeld heeft en hoezeer Nederland met het water verbonden was, is en zal blijven. Daarnaast is het voormalige eiland een plek om te beseffen dat je niets voor lief moet nemen, alles verandert omdat alles stroomt. Niets blijft voor altijd hetzelfde.