Waar moet je op letten als je wandelschoenen koopt? Een moeilijke vraag om te beantwoorden, want er zijn zoveel variabelen die je beslissing beïnvloeden. In dit artikel hebben wij er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Belangrijke vragen voordat je wandelschoenen koopt

Stel jezelf een aantal vragen voordat je wandelschoenen koopt. Hoe vaak ben je bijvoorbeeld van plan te gaan wandelen? Wat is je conditie? Hoe lang ben je? Wat voor soort terrein gaat u bestrijken? Veel mensen zullen waarschijnlijk op steiler terrein werken, en we houden over het algemeen van wandelschoenen die een hoger niveau van bescherming, ondersteuning en stabiliteit bieden.

Hoe lang blijf je weg?

“Hoe lang ben ik van plan weg te blijven?” Dit is een moeilijke vraag. Wanneer je van plan bent slechts één dag weg te gaan, moet je waarschijnlijk voor een meer minimalistische pasvorm gaan, wat betekent dat het bovenwerk dunner is en de tussenzolen misschien te dik zijn voor comfort. Als je een paar dagen weggaat, wil je misschien meer bescherming en ondersteuning. In dat geval zijn wandelschoenen met een dikker bovenwerk een goed idee. Voor langere tochten is een meer technische pasvorm meestal voldoende.

Denk aan je loopsnelheid

Een van de eerste dingen waar je aan moet denken bij het kiezen van wandelschoenen is je loopsnelheid. Hoe snel loop je? Als je de hele dag wandelt, moet je waarschijnlijk kiezen voor een laars met een hogere zool. Dit is belangrijk, want het bepaalt met hoeveel druk je grote teen te maken heeft. Als je veel druk onder je hiel hebt, kun je je meer “onderuitgezakt” voelen als je loopt. Dit is een gevoel dat jouw kuitspier onnodig kan belasten.

Voorkom plantaire fasciitis

Het volgende waar je aan moet denken is de kracht van jouw kuitspier. Is jouw kuit sterk genoeg om het gewicht van jouw voet te dragen? Als jouw kuit het gewicht niet aankan, kunt u een verstuiking van de hiel krijgen, waarbij de bovenkant van de hiel opzwelt, meestal met roodheid, zwelling en blauwe plekken. Als dit gebeurt, kunnen je hielen pijn gaan doen omdat het gewicht het moeilijk maakt om jouw voet neer te zetten. Wanneer je lange afstanden wandelt, kan plantaire fasciitis opflakkeren, wat een roodheid, zwelling en verharding van het plantaire fasciaweefsel is. Als dit gebeurt, kan je beginnen met sinken groef, dat is een pijnlijke pijn aan de onderkant van de hiel waar het bot en de pees hechten. Door goede wandelschoenen te dragen voorkom je dergelijke problemen en loop je comfortabel en zonder pijn. Wel zo fijn!